Wednesday, January 19, 2011

Albert Raamat meie koolis


Täna, kolmapäeval 19.01, käis meil külas üks väga huvitav inimene, nimelt meie kooli endine direktor Albert Raamat.
Albert Raamat oli meie koolis direktor aastatel 1978-1999, samuti töötas ta ka matemaatika õpetajana.
Oma väga huvitavat, õpetlikku ja humoorikat loengut pidas ta täna neljanda tunni ajal klassis 401, keda kuulama olid tulnud 11a ja 11b klassi õpilased. Samuti olid meie eelmist direktorit kuulama tulnud kaks matemaatika õpetajat, Vilve Lepik ja Lagle Matto, kes tundsid Albertit juba siis, kui meil veel vana koolimaja oli ja hr.Raamat direktoriks.
Loengut alustas ta sellega, et rääkis kuidas kunagi, kui tema veel meievanune oli, koolis asjad käisid. Ei olnud 9-klassilist põhikooli süsteemi vaid 8-klassiline. Samuti kaheksandast klassist kuni 11 klassini oli neil iga aasta lõpus palju rohkem eksameid kui tänapäeval. Näiteks: 8 klassis = 8 eksamit aasta lõpus, 9 klassis = eksameid 9, 10 klassis 10 eksamit ja 11 klassis oli neil 3 eksamit, 2 suulist ja 1 kirjalik.
Väga huvitavad faktid on kindlasti need, et näiteks sel ajal eksamil või klassi ees, kui küsiti teoreeme, sõltus suuresti hinne eesti keele õigekirjast. Ühest veast piisas, et saada viie asemel neli, kuigi võidi osata teoreemi täpselt. Samuti õpilastel oli valida, et kas saada kahtesid ja minna kolhoosi kiviloopijaks või hoopis hakata korralikult õppima ja oma eksamid hästi ära teha.
Loengut kuulates täheldasin palju tabavaid ütlusi hr.Raamatu poolt, mida ta ütles üldiselt matemaatika kohta ja selle kohta, kuidas tänapäeval matemaatikat õpitake/õpetatakse.
''Matemaatika on järjepidev õppimine.''
''Kas tuubite, hakkate lõpuks loogiliselt mõtlema või ei tuubi ja ei oska midagi.''
''Tänapäeval sisulist õppimist pole.''
''Loogilise mõtlemise arendamine puudub.''
''Paljud õpilased on jutustamises kirjaoskamatud.''
''Inimesi tuleks õpetada rääkima matemaatikast.''
''Matemaatikas on kõik osad väga tihedalt omavahel seotud, kui üks osa õppimata jääb siis tuleb järgmise teemaga raskusi.''
Soovime Albertile, kes saab sel kevadel 77-aastaseks, palju jõudu ja jaksu oma tegemistes ja kindlasti loodame näha ja kuulata teda varsti jälle.
-Liis Rannamäe

Pildid: Liis Rannamäe
Teksti redigeeris: Kristiin Marii Sarin



Created with flickr slideshow from softsea.


No comments:

Post a Comment