Wednesday, March 2, 2011

Soome keele päev

Teisipäeval, 1. märtsil käis meie kooli 11a klassi soome keele rühm koos õpetaja Madean Altsooga Loo Keskkoolis. Teiseks külaliskooliks oli Jüri Gümnaasium.

Loo Keskkoolis oli meile ette valmistatud väike üritus. Kõigepealt räägiti meile Elias Lönnrotist, kes eelkõige on tuntud „Kalevala“ autorina. 12 klass laulis meile ning esitas ka lühikese näidendi. Peale söögipausi võtsime endale kõik lipikud, kuhu peale olid kirjutatud erinevad nimed. Üksteisega Soome keeles suhtlemise teel pidime üles leidma kõik samade nimedega lipikute omanikud ning nendest grupi moodustama. Grupid koos, tehti meile viktoriin Elias Lönnroti kohta.

("Sutsi-satsi" tantsimine )

Peale seda räägiti meile lugu Sampost. Sampo on „Kalevalas“ sepp Ilmarise poolt tehtud imeveski, mis väidetavalt jahvatas mitte millestki kolme kõige tähtsamat asja – raha, jahu ja soola. Sealt saime me ülesandeks grupisiseselt mõelda välja, milline võiks olla tänapäevane Sampo, jäädvustada see paberile ning tutvustada seda ka teistele. Sampod nähtud õpetati meile „Sutsi-satsi“ tantsu, mida tantsitakse Loo Keskkoolis igal Soome keele üritusel. Lõpuks lasti meid ka suupistelauda, kus pakuti teed, kohvi ning väga maitsvaid komme, küpsiseid ja kringlit. Lahkusime heatujuliselt ning kõht täis, jäädes ootama järgmist aastat.

Tekst ja pildid: Egle-Riin Rüütel


No comments:

Post a Comment