Thursday, May 26, 2011

Eesti- Baskimaa sõpruskohtumine

25. mail toimus Tallinnas A. Le Coq Arenal Eesti ja Baskimaa vaheline sõpruskohtumine jalgpallis. Rahvast kaasa elamas oli küll vähe, aga mäng oli ilus ja tasavägine.

Enne mängu kanti ette Baskimaa ja Eesti hümn. Eesti hümni laulsid "Eesti otsib Superstaari" finalistid Artjom Savitski, Liis Lemsalu, Rosanna Lints, Triin Niitoja ja Teele Viira.

Juba 1. minutil, kui mäng käis, tegid eestlased vea. Teinegi viga tuli kiiresti- nimelt 3. minutil. Kahjuks juba 9. minutil suutsid basked eestlaste kaitsest läbi murda ja tegid oma esimese rünnaku. Eesti õnneks ei läinud pall väravasse vaid posti. Eestlastel oli mitmeid rünnakuid, kuid need kõik ebaõnnestusid. 23. minutil teenis Reintam mängu esimese kollase kaardi. Mõlemal riigikoonidse poolel valitsesid jätkuvalt ebaõnnestunud rünnakuid ja esimene värav löödi baskide mängja Adurizi poolt 51. minutil. Tarmo Kink lõi 57.minutil eestlaste esimese värava. Kulus vaid 5 minutit, kuni Aduriz lõi nurgalöögist baskidele teise värava. Mängule lisandus 3 minutit lisaaega, kuid eestlased ei suutnud rohkem väravaid lüüa. Sõpruskohtumine kestis kokku 87 minutit.
Mäng lõppes baskide võiduga 2:1.



Baskimaa tutvustus

Tänapäeval jaguneb Lõuna-Baskimaa Hispaania Baski autonoomse piirkonna ja Navarra autonoomse piirkonna vahel ning Põhja-Baskimaa moodustab osa Prantsusmaa. Nende territooriumide pindala on kokku 20 664 km² ja elanike arv umbes 3 miljonit (2,5 miljonit Hispaanias). Alla kolmandiku elanikkonnast räägib baski keelt. Hispaania keskvalitsus ei soovinud kaua aega anda Baskimaale omavalitsust ega baski keelele ametlikku staatust, mis tänapäevalgi on väga piiratud.


Info Baskimaa kohta pärineb: http://et.wikipedia.org/wiki/Baskimaa



Tekst: Risto Seiler

No comments:

Post a Comment