Thursday, October 7, 2010

Noorteorganisatsioon SINA

Täna, kell 11.45, kogunesid 8-11nda klasside õpilased aulasse, et kuulata, mida SINA endast kujutab. Poiss, kes meile seda tutvustas on selle ettevõtluse üks vabatahtlikest ning ta mõtles, et kui inimesed sellest organisatsioonist nii palju head ja kasu saavad, siis miks mitte tulla ka meile sellest rääkima.

„Ajasime grupi kokkku ja käisime inimesi tänaval naerma ajamas“
 Ülikoolis tudeeriv poiss rääkis, kuidas tema SINA’ga 2 aastat tagasi ühines. Tema 17 liikmeline grupp pani pead kokku ja mõtles välja, kuidas tusased ja muidu pahuraid eestlasi kasvõi natukesegi naeratama panna. See oli nende sotsiaalne probleem, mida nad lahendama asusid. Ettevõtlikud noored koguseid omale sponsoreid, kes andsid neile maskotte, õhupalle, lilli, apelsine ja paljusid muid asju.Ühel päeva võeti kotitäis apelsine ja mindi niiviisi Viru tänavale. „Kõndisime umbes kümnekesi kesklinnas ringi ja andsime inimestele apelsine. Vastutasuks palusime ka neil midagi anda. Üks hetk oli terve Viru tänav täis inimesi, kes sobrasid oma kottides, et meile midagi vastu anda. Nii mõnigi jätkas oma teed naeratus näol.“ Teine aktsioon seoses nende projektiga „Naeratus näole“ oli see, et nad käisid kostüümidega linnas ringi. On ju vahva näha, kui oravate, rottide ja muude loomade maskottides inimesed trolli või trammiga ringi sõidavad. Lisaks lubati inimestel ka nendega pilti teha. Ise kiidab noormees, et SINA’ga koostöö tegemine annab väga suure kogemuse. "Õpitakse sponsorlust küsima ja pealekauba saab tohutult palju uusi ja kasulikke tutvusi ja sõpru."

„Tee täna sõbrale pai“
Reelika oli siis veel 15 aastane, kui tal tuli mõte teha kalender. Kalendri põhimõte oli selles, et iga päeva peale oli kirjutatud üks hea soovitus näiteks „ Aita täna vanaema“ või „Tee sõbrale pai“. Ta sai kokku 365 head soovi. Pildid lasi joonistada Halliste Põhikooli 1. klassi õpilastel. Kalendri tegi ta valmis 0 krooniga, kuna ta sai väga palju sponsoreid. „Terve kalendi tagakaas oli tihedalt täis kirjutatud sponsori nimesid“. Ta tegi neid kalendreid ja müüs neid 25 krooni tükk. Kalendrite müügiga teenis ta 50 000 krooni. Ta annetas kogu summa kohalikule lastekodule!

Peale 15 minutilist loengut küsisin poisilt veel mõned küsimused SINA kohta.:
K: Kui vanadele on organisatsioon SINA mõeldud?
V:"Vanusegrupp on 15-20. On näha, et nooremad ei ole nii palju ise mõtlevad. Kui sa oled vanem, siis suudad sa seal ka midagi ära teha ja oled võimeline meeskonna tööd juhtima ja selles osalema."
K: Tähendab, kui mul on idee, et see idee võib siis olla ükskõik mis? Ma saan selle ikkagi realiseerida või on ka mingid piirangud?
V: „Sina tuled, sinu idee. Seal on seinast seina ideid. On igasugu moeüritusi, on ratastooli peod, kiusamise vastased asjad. Näiteks eelmine aasta oli vaimse vägivalla vastaseid ideid päris palju. See idee võib olla tõesti ükskõik mis sulle pähe kargab.“
K: Kas ideed mida ma esitan, üritus või aktsioon mis sellega kaasnevad peavad olema kogu avalikkusele, või ma võin ka teha mõne ürituse näiteks oma koolis?
V: „Ka see on su ise enda vaba valik. Kõik inimesed kes sinna kokku tulevad, tulevad ju sinna iseenda vabast tahtest. Teemad võime alati meie anda. On sport, kultuur, kirjandus, näitlemine. Sinna kogunevad noored kes tunnevad selle vastu huvi.
K: Mida see laupäeval toimuv üritus siiski endast kujutab?
V: „See on nagu suurte ideede turg. Seal me näitame slaide, siis laseme inimestel öelda midagi, mis neile ei meeldi, mis neid närvi ajab. Näiteks noorte vähene huvitegevus. Seal kohapeal sünnivad need ideed. Kohale tulles ei pea olema idee olemas. See tekib seal. Seda on raske seletada, aga kui sa seal oled, siis see juhtub. Kõik panevad mingis töögrupis pead kokku ja tekivad ideed.
K: On see populaarne üritus?
V: "Eks see läheb iga aastaga aina populaarsemaks. Kui alustati, oli kohal 20-30 pead. Järgmistel aastatel juba 120. Seeaasta loodame 180 inimest Tallinnasse kokku saada. Peale Tallinna toimub üritus ka Tartus, Pärnus, Viljandis."


Jutu mõte on see, et kui teid kõiki huvitab SINA, siis oled oodatud laupäeval 9.oktoobril Nordic Hotel Forumisse kell 14.00-17.00!


Tekst: Kärt Kütt
Pilt: Birgit Pihelgas

No comments:

Post a Comment