Thursday, April 14, 2011

Päev Põltsamaal

Käisime täna, 14. aprillil, Põltsamaa Ühisgümnaasiumis. Nimelt toimus seal üleriigiline meediakonverents 'Inimene meedia mõjuväljas', mis on käimas juba seitsmendat aastat järjest. Konverentsist võtsid osa gümnaasiumiõpilased, õpetajad ning huvitavad meedia elu tegelased. Ürituse korraldajateks olid 11ndad klassid ning 12 klassi õpilased pidid ette valmistama laua koos söökidega, mida sai maitsta ürituse vahepeal. Nende ülesandeks üleüldiselt oli kõik need söögid valmistada ning kogus pidi olema kooskõlas inimeste arvuga. Samuti pidid nad arvutama kogu vajaminevate toiduainete maksumuse. Raha nad selle eest ei saa, kuid see-eest kodundus eksami hinde. Terve saal oli rahvast täis ning kogu konverentsi aja kuulasid noored huviga esinejate ettekandeid. Vahepalaks mängisid ka Põltsamaa Ühisgümnaasiumi muusikaklassi õpilased saksofoni ning laulsid. Konverents algas kell 9.50 ning esimeses pooles rääkisid meedia elu kajastavad inimesed ning teises pooles gümnaasiumiõpilased erinevatest koolidest üle Eesti. Kogu üritus lõppes kell 14.30.


Esimeses pooles oli viis esinejat: Kadri Ugur, kes rääkis üldiselt ajakirjandusest, Raigo Pajula, kes rääkis pressifoto näitusest ning paljudest võidetud piltidest eraldi. Temaga õnnestus meil ka intervjuu võtta Liibanonis toimunu kohta, kuid seda näete juba peagi valmivas videos. Lisaks osales esimeses pooles veel Margit Toovere, kes rääkis, kuidas on võimalik lugu huvitavaks teha küljenduse abiga isegi siis, kui loo kohta on vähe materjali. Esines ka meie enda kooli meediaõpetaja Epp-Mare Kukemelk, kes rääkis näiteks sellest, kust saab tema informatsiooni paljude sündmuste kohta. Selleks on facebook. Tema jutust selgus ka moraal: Osades kohtades on keelatud facebooki kasutamine, näiteks Hiinas, kuid vahel võib see internetil põhinev suhtlusportaal ka kasu tuua. Temaga kaasa oli tulnud Oliver Hainsalu, kes on Delfi Noorte hääle toimetaja. Oliver rääkis kõikidele Noorte hääle terminist, kasulikkusest ning ka psühholoogist Noorte hääle foorumis, kes on valmis kõiki noori aitama nende küsimustega.


Teises pooles tutvustasid erinevatest koolidest õpilased meile enda uurimistöid. Ka neid oli väga põnev jälgida ning kindlasti laiendasid esitlused saalis viibinud noorte silmaringi. Esinejateks olid:
Johanna Põltsamaa Ühisgümnaasiumist, kes rääkis meile multifilmide ja interneti mõjust lasteaialastele, Marili Vosmi Jõgeva Gümnaasiumist, kes kõneles omadussõnadest trükimeedias, Liina Tamm Jõgeva Gümnaasiumist, kes rääkis igapäevasuhtlusest reklaamitarbijana, Martti Orr Põltsamaa Ühisgümnaasiumist, kes käsitles teemat 'Arvuti kasutamine matemaatikatunnis' ning Holger Upsar samuti Põltsamaa Gümnaasiumist, kes tegi uurimistöö interneti ja andmepiraatluse kohta. Üritus lõppes direktori Aimar Arula kokkuvõtva kõnega ning konverentsil osalejad said ootama jääda juba järgmist meediakonverentsi uute inimeste ning uute projektidega.


Tegime ka intervjuu Põltsamaa Ühisgümnaasiumis käivate tüdrukute Johanna(11b) ja Mariaga(11b), kes rääkisid meile enda koolielust ning tegemistest. Sellest tegin võrdluse nende kooli ning meie kooli tavadest ning muudest erinevustest gümnaasiumiõpilastele. Täpsemalt kuulete ka peagi saabuvast videost.

TLG – meedia on kõikidele õpilastele kohustuslik ning meie koolis on väga tähtsal kohal ka e-kursus, kus õpilased peavad kajastama koolielu ning muud. Selle eest saavad nad hinde õppeaasta lõpus. E-kursuse läbimiseks on vaja teha silmapaistvat ning tõsist tööd, mis nõuab samuti nii aega kui ka energiat.
PÜG – meedia tunnid toimuvad vaid nendel, kes on valinud humanitaarsuuna. Siiski toimub meedia vaid üks kord nädalas, kuid ka nemad peavad täitma blogi. Blogi täitmiseks kasutavad nad õpetajalt tunnis saadud materjali.
TLG – õpilased peavad iga aasta talvel käima vähemalt viis korda Nõmme Suusabaasis suusatamas ning suusatamas käidud kordadest sõltub hinne. Talve lõpupoole toimub suusapäev, millest peavad kõik osa võtma ning olenevalt sellest, mis aja peale suusatatakse 2,5 km, saavad õpilased ka järgmise hinde.
PÜG – õpilased käivad suusatamas kooli lähedal ning peavad suusatama 4 ringi. Üks ring on kilomeetri pikkune.
TLG – kool on äsja renoveeritud ning näeb välja nagu uus. Ka õpilastele meeldib uue kooli kujundus.
PÜG – kool on samuti äsja renoveeritud, kuid lapsed ei ole väga rahul. Nendele jätab uus kool kõleda tunde.
TLG – kooli söökla on piisavalt suur ning toidud on maitsvad. Siiski on õpilastele probleemiks tekkinud pikad järjekorrad, mille tulemusel võivad nad järgmistesse tundidesse hiljaks jääda. Gümnaasiumi õpilased peavad toidu eest ise maksma ligikaugu 23 eurot kuus.
PÜG – söökla on suur ning järjekorrad pole pikad. Toidud meeldivad õpilastele väga ning ka toiduvalik on mitmekesine. Toidu eest õpilased maksma ei pea.


Uurisime ka Põltsamaa elu kohta üldiselt, kuid sellest kõigest juba tulevas videos. Video tuleb koos teiste sündmustega aprilli kuu lõpus.




Tekst: Heleri Saarvelt

No comments:

Post a Comment